Tak

 

-När är det läge att byta tak ( När bör man lägga om tak )?

Man skall helst byta tak i förebyggande syfte efter ca 25-30 år när det kommer till takpanna i betong alt lertegel. Även om pannorna ser bra ut och är i gott skick så har oftast underlaget i form av underlagspapp samt organisk material så som läkt gjort sitt. När det går hål i pappen så är risken stor för genomträngning av fukt. Om läkten börjar ruttna så faller takteglet ner och kan orsaka skada på både tak och förbipasserande. Man skall inte vänta med ett tak till dess att det läcker in då risken är stor att det bidrar till andra större och mer omfattande skador på den övriga konstruktionen som dessutom blir mycket kostsammare att åtgärda. Vi på Wästgöta Tak & Måleri som är ett företag under Wästgöta Entreprenad AB erbjuder er en trygg affär och ett tak av högsta kvalité. Att leverera trygga kvalitets tak är vår specialitet.

-Vad är det för livslängd på ett tak ( Hur länge håller ett tak )?

Ett tak har varierande livslängd som beror på en mängd faktorer som tex vad är det för typ av tak, hur utsatt är taket för väder, sol mm. Vilket geografiskt område befinner sig fastigheten på. Är det när hav & salt. Underhåller man sitt tak. Man brukar säga mellan tumme och pekfinger att ett tak med tegelpannor alt betongpannor håller mellan 25-30 år medan ett tak med takpapp ( Ytpapp ) ca 15-20 år. När det kommer till plåttak så beror det helt enkelt på vilket typ av material man använder om det är vanlig plåt, zink, koppar mm. Är du osäker om ålder på ditt tak? Kontakta oss så kommer vi och gör en förbesiktning kostnadsfritt.

 

-Pris på tak ( Vad kostar ett tak )?

Priset på ett nytt tak kan variera avsevärt och det som påverkar priset är val av material, geografisk position, tak och fastighetens utförande, logistik dvs plats för materialplacering under arbetet, plats för containrar samt möjlighet för lastbilar att ta sig fram. Men för att nämna ett ca pris så rör det sig om mellan 85 tkr och 150 tkr för en normalstor villa i 1,5 plan ca 120 kvm tak. Planerar ni byta taket gör som hundratals andra nöjda kunder kontakta oss vi är proffs på tak.

 

-Vad skall man välja för tak ( Olika typer av takmaterial, ytskikt )?

Vad man väljer för typ av tak beror helt enkelt på tidigare konstruktion, bärlina, om huset är kulturmärkt eller tillhör ett samfällighet osv. Oftast väljer man samma typ av tak som man har haft tidigare. Vanligast väljer dom flesta kunder ett tak med dubbelkupiga ytbehandlade betongpannor eller lertegel då denna typ av tak är resistent mot väder, isolerar och är lätt att komplettera samt underhålla och är även kostnadseffektiv och går att välja i många olika färger samt ytfinish. Har du frågor om olika typer av material som skulle vara lämpliga för ditt tak? Konsultera med oss vi samarbetar med ledande leverantörer av takmaterial som tex: Benders, Monier, St Eriks, Mataki, Icopal, Plannja, mfl.

 

-Hur underhåller man tak ( Tvätta tak, Rensa häng rännor )?

Man bör underhålla sitt tak genom att kontrollera taket okulärt en eller ett par gånger om året för att se om det finns spruckna pannor pga. frost eller takpannor som glidit ner alt. isär. Vid syn på påbörjad mosspåväxt spreja med alg och mossbekämpnings medel som går att hitta i alla välsorterade byggvaruhandel. Hängrännor bör man spola rent en gång om året för att slippa få vattnet att rinna över samt stopp i dränering mm. Vi på Wästgöta Entreprenad AB utför takbesiktningar och rensning av hängrännor samt taktvätt. Vill du veta mer samt få ett kostnadsförslag? Kontakta oss idag.

 

-När bör man byta hängrännor och stuprör ( Byta takavvattning )?

Vi brukar rekommendera att man alltid byter hängrännor & stuprör i samband med takrenovering och detsamma gäller ev. vindskivor & gavelplåtar och det är pga. att oftast är dom lika gamla som det övriga taket dels för att det är enklas och smidigast att göra det samtidigt för att i många fall så sitter dessa fast under takpannan. Vi på Wästgöta Entreprenad AB samarbetar med ledande leverantörer av takavvattning som Plannja och Lindab.

 

-Isolera taket ( Göra kallvind till boyta )?

Att isolera själva yttertaket är inget vi vill rekommendera men om man däremot vill isolera mellan takstolarna för att göra om vinden till boyta så kan man göra detta men man bör se till att bygga luftspalt mellan isolering och yttertak dvs råspont alt annan skivmaterial och sedan montera sk mögelstoppers på utsidan taket under takpannor för luftcirkulation i luftspalten. Vi på Wästgöta Entreprenad AB utför denna typ av arbeten. Kontakta oss för mer info.

 

-Vad skall man tänka på när man anlitar en takläggare ( Takfirma )?

Det man skall tänka på när man anlitar ett Takföretag är att företaget har rätt kompetens för ändamålet så som Certifikat osv. att företaget använder sig av typgodkänd material, att garantier lämnas på färdigställd arbete, att F-skatt och ansvarsförsäkring finns, att man inte kräver betalt i förskott samt att personalen har goda anställningsvillkor och sist men inte minst en bra tumregel jämför gärna några olika och om någon är överdrivet billig välj någon annan då risken är stor att det finns saker som inte stämmer där. Vi på Wästgöta Entreprenad AB lämnar kostnadsfri konsultation och offert till alla våra kunder och innehar alla ovannämnda saker och mycket därtill. Välkommen att höra av er till oss.

-Rot-avdrag för privatpersoner ( Hur fungerar det )?

 

Rot-avdraget som är på 30% av arbetskostnaden gör privatpersoner betalar endast 70% av arbetskostnaden dvs som företag fakturerar man kunden endast 70% av priset för arbetet resterande 30% begär man att få utbetalt från Skatteverket. Detta gäller dock endast för arbetskostnad och EJ för material, Frakter, Containrar, Ställningar etc. För att få ta del av Rot-avdraget skall man var folkbokförd, arbeta och betala skatt i Sverige. För vidare information om detta besök skatteverkets hemsida för Rot-avdrag. Vi på Wästgöta Entreprenad AB jobbar med rot-avdraget och erbjuder våra kunder detta.